Rincón de la Guitarra

Profundiza

tu

Conocimiento

Giulio Regondi

1822 | 1872

Romanticism

Napoléon Coste was een Franse gitarist en componist.
Coste werd geboren in Amondans (Doubs), Frankrijk, dicht bij Besançon. Hij kreeg zijn eerste gitaarlessen van zijn moeder, een talentvolle gitariste. Als tiener gaf hij al lessen en veel concerten in Franche Comté. In 1829, op 24 jarige leeftijd, ging hij naar Parijs waar hij bij Fernando Sor studeerde. Onder de vleugels van Sor kende Coste een veelbelovende start van zijn carrière in Parijs in de vorm van concerten, componeren en lesgeven. Naarmate de componist tot ontwikkeling kwam, verdween de gitaar naar de achtergrond in het Parijse muziekleven rond het midden van de 19e eeuw en daarmee ook Coste; wel bleef het instrument zeer populair in het huiselijk gebruik, als begeleidingsinstrument bij het zingen van operathema's en chansons.

De populariteit van de gitaar was echter dalende, zijn kwaliteit als gitaarvirtuoos zorgde nog voor enige financiële stabiliteit. Hij slaagde er niet in om een uitgever voor zijn muziek te vinden en dus moest hij zijn publicaties zelf financieren. Ten gevolge van een ongeval brak Coste in 1863 zijn arm. Daardoor kon hij niet meer optreden. Hij huurde een assistent in en blijft voor gitaar componeren en lesgeven. Helaas, na Sor's dood, bezoedelde hij diens erfenis door zijn originele methode voor gitaar aan te passen en heruit te geven onder de naam "Méthode complète pour la Guitare par Ferdinand Sor, rédigée et augmentée (opnieuw van vingerzetting voorzien en uitgebreid) de nombreux exemples et leçons par N. Coste".

Als gitarist/componist zette hij de klassieke traditie van Sor, Giuliani voort en ontwikkelde zich, naast Mertz en Zani de Ferranti, tot een van de grootste romantische componisten van gitaarmuziek. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een sterke melodievoering met een intensieve harmonie, veel gebruik van chromatiek en cadenza's en qua vorm meer rapsodisch dan doorgecomponeerd. Gitaartechnisch brengt hij positiespel, arpeggio's en passagewerk tot grote hoogte, een niveau dat breed wordt erkend in zijn etudes op. 38, die blijvend een plaats hebben verworven op de lessenaar van de gitarist.

Napoléon Coste speelde op een zeven-korige gitaar. Hij is één van de eerste gitaristen die de 17e eeuwse gitaarmuziek om heeft gezet in moderne muzieknotatie. Hij stierf op 77 jarige leeftijd met als nalatenschap een grote catalogus van originele composities voor gitaar. Zijn belangrijkste werken verdwenen vrijwel uit het zicht totdat er eind vorige eeuw een hernieuwde belangstelling voor ontstond met de uitgave van zijn complete werken.Tot zijn belangrijkste werke horen: Etudes Op. 38 en de Grande Sérénade Op. 30.

Giulio Regondi

Source:

UniGuitar es una fuente online independiente para guitarra clásica. Si crees en su misión y te gustaría ver crecer este proyecto, considera apoyar esta iniciativa convirtiéndote en UG Patron o mediante una donación. Estaríamos immensamente gratos.

Leer más información sobre nuestros Términos y condiciones y Política de privacidad.

info@uniguitar.com

© 2021 UniGuitar. All rights reserved.